Wino

<12345678>

2013-07-31 09:54:35
mam pytanie,chce nastawic wino wieloowocowe(sliwki,jablka,wisnie),balon jest na 25l
jakie proporcje owocow i ile cukru nalezy dodac,zna ktos proporcje?"

2013-07-27 14:25:39
Witam winiarzy,
czy jest jakis sposob zeby uratowc mlody nastaw w ktorym pojawia sie plesn?

2013-05-09 08:20:10
Moze i po czasie ale w 50 litrach się robi zawsze dłużej niż w takim małym baniaczku. Radze wszystki czekać aż się uspokoi ;) (ja w ryżowych czekałem z 1,5 miesiąca) Pozdrawiam

2012-11-10 12:22:22
Witam. stronka bardzo przyjemna i przydatna. :D
okolo miesiąc temu nastawiłem w 15 l gęsiarze wionko z jarzębin nabrało juz ładnego koloru i zaczyna robic sie klarowne, jestem bardzo ciekaw jak bedzie smakowalo xD
nastawilem tez w 50 l gąsiorze winko z ryżu.. juz raz je robiłem ale w 15l. i wtedy po tym czasie bylo juz prawie calkowicie klarowne .. a teraz jeszcze niezle fermentuje.. i zastanawiem sie czy juz zlewac czy jeszcze poczekac.. moze cos poradzicie ?; P

2012-11-10 12:21:02
Witam. stronka bardzo przyjemna i przydatna. :D
okolo miesiąc temu nastawiłem w 15 l gęsiarze wionko z jarzębin nabrało juz ładnego koloru i zaczyna robic sie klarowne, jestem bardzo ciekaw jak bedzie smakowalo xD
nastawilem tez w 50 l gąsiorze winko z ryżu.. juz raz je robiłem ale w 15l. i wtedy po tym czasie bylo juz prawie calkowicie klarowne .. a teraz jeszcze niezle fermentuje.. i zastanawiem sie czy juz zlewac czy jeszcze poczekac.. moze cos poradzicie ?; P

all
2012-10-26 12:49:02
ja nastawiłem 16 września, mam prawie 70l w dwóch butlach. Nie moge sie doczekać, jak przestanie bąbelkować.

2012-10-13 17:23:08
Witam serdecznie wszystkich wytwórców wina.Dziś 13.10.2012 nastawiłam już po raz drugi wino z winogrona.W tamtym roku po raz pierwszy,było przepyszne,ale mało bo z 5kg winogron,ale o miesiąc wcześniej,jakoś nie chciały dobrze dojrzewać,i nawet teraz rozdrabniałam z zielonymi,ciekawe czy nie będzie za kwaśne.Dałam ponad 10kg winogron ciemnych 8l. wody 5 kg cukru dla pewności torebkę drożdży FERMIVIN.Poczekam te 6 tyg.napiszę co z tego wyszło.W tamtym roku nie przelewałam do butelek bo cały czas bulgotało,troszkę się bałam że zaczną same się z hukiem otwierać.Mała reszta pozostała w baniaczku stracił na pięknym kolorze,natomiast w tej chwili mam jeszcze odlaną butelkę i.... mocne jak diabli,czyli,warto przetrzymać nawet rok i 100g tego winka ma skutek dość mocny.Pozdrawiam i życzę wszystkim udanych płynów

Mat
2012-09-04 23:32:04
Witam skopiuje emaila do właciciela strony ale moze jakis inny uzytkownik zna odpowiedz na moje pytania

Witam fajnie strone Pan zrobił na tema win ale mam problem ze zrobieniem swojego pierwszego wina (słodkie około 10-12% z jasnego winogronu akurat) posługując sie krok po kroku wg linka z Pana strony
http://tobajer.w.interia.pl/Wina/wino_kroki.html#k01
to przy winie z białego winogronu punkt nr 10 omijamy a w punkcie nr 3(zamiast owoców dajemy sok z owocu? w tym przypadku białego winogronu)

i jeszcze pytanie dajmy na to ze mam dymion 12litrów w tym chce miec 10 litrów płynu to jakie sa proprcje chodzi mi o np 10 litrów = 5litrów soku z winogrono,2,5 litra wody i 2,5cukru

z góry dziękuje za odpowiedz pozdrawiam

2012-08-21 21:19:25
Dzięki Rafito, wczoraj właśnie przelewałem winko (stwierdziłem,że już można). Smak jest przyjemny,słodki, czuć rodzynki oraz....drożdże :P Wyczytałem na jakimś forum,że to normalne i że z czasem smak drożdży zniknie więc się akuratnie tym nie martwię. Martwię się natomiast dziwną hmmm...zawiesiną na powierzchni winka. Co to może być i czy to normalne?
Pozdrawiam

2012-08-17 11:11:05
winko z ryżu mocno fermentuje, myślę że półtora tygodnia i zwalnia jest ok

2012-08-08 08:59:01
Witam, to są moje początki. Mam pytanie co do wina z ryżu. Jest połowa drugiego tygodnia i wino przestaje pracować....czy to jest ok? Co dalej? Pozdrawiam

2012-07-26 13:12:55
Trudno powiedzieć czy coś jest nie tak, jeśli się martwisz to możesz napuścić ciepłej wody do wanny i wstawić gąsior do niej, a skoro jest lato to owiń gąsior w szmaty by słońce bezpośrednio na wino nie padało i wystaw na dwór czy balkon.

2012-07-24 17:20:32
Co robić? Wczoraj wsadziłam korek i rurkę fermentacyjną i wszystko ładnie "bulgotało" a dzisiaj już nie :( co mam zrobić? czy cos jest nie tak? da się to naprawić?

2012-06-02 16:41:40
Jeśli Twój surowiec przypomina sok to napewno powinieneś dodać wody ale jeśli raczej kompot to nie. Tylko sprawdź czy nie było pleśni.

2012-06-01 12:46:13
witam robie pierwszy raz wino z sokow jakie znalazłem w piwnicy nastaw jest na około 12litrow zlanych soków ,moje pytanie brzmi ile wody mam do tego dolać i czy w ogóle trzeba bo moim zdaniem bedzie zaaa słodkie i mało :D pozdrawiam